Jumat, 13 Desember 2013

SOAL UTS DAN UAS BHS. MADURA SD SEMESTER 1

BLOG INDUK :  diklik
http://blograsyad.blogspot.com      (semua blog)

SOAL-SOAL BAHASA MADURA SD
UTS 1 dan UAS 1
TAHUN PELAJARAN 2013-2014

(M. Rasyad, guru SDN Cenlecen 2, Pakong, Pamekasan, Madura)

Materi dari buku Bhasa Madhura Sare Taman
cetakan 2011





UTS Semester 1


UTS Semester 1 Kelas 4

Ooo, Kirangan !


Ghi’ lamba’  e Madhura, bada reng dhisa toto’ dhi-ngoddhi entar ka Jhaba. Karebba terro taowa ca’ Jhaba.  Dapa’ ka Jhaba bakto jar-kalenjar ngeterre kotta ban kanca Jhabana reng dhisa ghella’ ero’ jhalan nya’-tanya’an da’ kancana, Oca’na, “Sapa se andi’ roma ja-raja rowa?”. Kancana nyaot, “Kirangan”. Reng dhisa toto’ ghella’ gu’-onggu’an pas ngoca’, “O, kaya ongghu Kirangan”. Sambi ajhalan atanya pole, “Sapa se andi’ tor-motor rowa? Kancana nyambhit, “Kirangan”. Salanjhangnga jhalan e kotta, reng dhisa ghella’ apal-pal nya’-tanya’an da’ kancana. Bhan ngatela apa’a bhai se dhaddhi kasambu’na meste esoalaghi da’ kancana. Serrena kancana ta’ tao teptep ejawab kirangan. Tape reng dhisa se ghendeng ghella’ apanyangka kirangan nyamana oreng se kaya raya. Ta’ abit se ajhalan pas ngatela reng mate eosong pas atanya da’ kancana, “Sapa rowa se mate?”. Kancana ajawab, “O, jareya kirangan!”. Ngeding jawabba kancana reng dhisa ghella’ lajhu nanges guk-sergughan sambi ngoca’, “Adu, neserra Le’ Kirangan kaburu maaate, engko’ ghi’ ta’ kennal sakaaale! ”.
Saellana tobuk jar-kalenjar reng dhisa ghella’ akaleya’ se moleya ka Madhura pas amit da’ kancana. Dapa’ ka Madhura pas ala-bala pangalamanna da’ bala tatanggana. E ada’na tatanggana se ajharabhing reng dhisa ghella’ ngoca’, “E dinna’ reya tada’ reng kaya se lebbi kaaaaya dari Kirangan”. Tatanggana tapajaja’ pas ngoca’, “Enja’ raaa, ma’ da’ iya?”. Reng dhisa se ghendeng ghella’ pas nerrossaghi kandhana, “Sengko’ neng Jhaba bannya’ atanya da’ kanca. Apa’a bhai se etanya’aghi bi’ sengko’ molae dari roma se ja-raja, ko-toko, tor-motor ban en-laenna jareya sapa’an se andi’ kanca terros ajawab kirangan-kirangan-kirangan. Dhaddhi oreng se anyama Kirangan reya pajhad lakar kaya ongghu banne dha-kendha”. Ngeding kandhana reng dhisa ghella’ tatanggana pas aghella’an kabbhi sambi kak-ngalakkak ato’-bato’. Reng dhisa se ghendeng ghella’ ghi ta’ ghellem ngarte ghella’na tatanggana mala pas ngoca’, “Ma’ pas kak-ngakak kabbhi ma’ pada ban etek?”. Tatanggana nyaot, “Ba’na reya penter tape  ghendengnga sakaddhu’ ra’-ra’, ba’na sala ngarteaghi bhasa, kirangan reya banne nyamana oreng tape artena ta’tao”. Reng dhisa se ghendeng ghella’ dhuli nyalko’ ta’ enda’ kala, “Iya, mon da’ iya ba’na pada ta’ taona, ghun tao kak-ngakak”. Serrena reng dhisa ghella’ bhudhu ban pengko pagghun bhai se manglowa reng laen ta’ enda’ epabhender. Tatanggana cremmet kabbhi pas lobar mole ka bengkona sambi aghella’an kak-ngalakkak. (M. Rasyad)

I. Berri’i bunterran horop a, b, c otaba d neng sala settong jawabhan se paleng bender !
   Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neng careta e attas!
1.   Apa karebba reng dhisa neng careta e attas entar ka Jaba? Terro ……
a. aca’ jaba’a   b. da’ balana             c. apangalamanna d. jar-kalenjarra
2.   Ma’ atanya malolo reng dhisa ghella’? Polana ……….
      a. ta’ tao            b. kasambu’                          c. lebur                       d. bhlengnger
3.   Arapa ma’ gha-tatangghana aghella’ kak-ngalakkak?Polana reng dhisa
      a. loco               b. o-matao                 c. sala ngarteaghi bhasa   d. sala nebbhak
4.   Karangan careta e attas angghidhanna
      a. M. Drajid       b. M. Rasyad             c. R. Taha                  d. Sabadin    
5.   Arapa ma’ tatanggana cremmet kabbhi da’ reng dhisa ghella’? Polana
      a. meller            b. bhudhu                 c. ghendeng             d. pengko
6.   Embhuk ghi’ bhuru mole dhari pasar.
      Okara panyapa sebender kalaban aghunaaghi bhasa engghi bhunten: .
      a. Dhari ka’dimma, Bhuk?                c. Asareng pasera dhari pasar, Bhuk?
      b. Meyossa da’ ka’dimma, Bhuk?    d. Abalanjha napa, Bhuk?
7.   Kana’ bine’ rowa obu’na ghambha’ …………………….
      Pangalemma obu’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas ……..
      a. ale’-pale’      b. calekker                 c. nyasar bangkong d. rut-jarut
8.   [aose/    ebaca …………
      a. osar               b. oser                        c. loset                        d. lose
9.   Oca’ “sengko’” tolesan carakan madhurana ………………..
      a. [s=kih        b. [s/[koh            c. s=[kh                  d. [s=[koh
10. Ngala’ sere epepesa.
Esarenga ghan sakone’.
      Kaneserre oreng towa.
      Se meyara kabit kene’.
      Pantun e attas aesse ......................
      a. bhak-tebbhaghan  b. Baburughan         c. la-locon      d. Agama
11. Bardi bari’ eghighiri so eppa’na. Bhasa engghi bhuntenna “so”......
      a. esentak        b. eombang               c. sareng                    d. edhikane
12. Pa’ Noer bekkas Gubernur Jhaba Temor.
      Laen oca’na “bekkas: ........
      a. toman daddi                        b. meddhet                c. epeccat      d. neng-enneng
13. Cong Samardin dateng dhi-modhian. Dhi-modhian artena ..................
      Abak modhi     b. paleng modhi       c. dhi-budhi               d. lat-telladh
14. Kaator da’ Pa’ Rasyad
e Duko Temor Disa Pakong
Okara e attas neng sorat enyamae ......................
a. salam pamokka’      b. essena sorat         c. salam panotop      d. alamat sorat
15. kefDh  pangangghuy e attassa aksara ”ka” enyamae ...................
      a. papaten        b. pedher                   c. petpet                     d. soko malja

II. Esse’e ti’-titi’ ban oca’ sebender/sorop!
1.    Pongghi’ ngoda nyare elmo.
Elmo dunnya empon tanto.
Kaangghuy ghabay bhandha lako.
Sangona odi’ ....................
2.    “Pasera se meyos da’ dhalemepon Ke Moner?” 
Artena meyos ....................
3.    Madhura reya kalonta dhari bujana. Kalonta artena ....................
4.    m}=[zot\   ebaca .................
5.    Ba’na kabbhi berka’ dhari dinna’ sampe’ ghan engghun dissa pas abali pole!  Engghun artena .......................
6.    ”Ba’ Sota ce’ taona.” Ce’ taona bhasana ce’ onengnga, bhasa laenna ..
7.    Monyena teteddha tada’ peggha’na, nandhaaghi monyena  ..................
8.    Lengsa ban longse neng latenna enyamae .......... ban ...........
9.    [a[t=[zoh  ebaca ....................................
10. ”prengga” tolesan carakan Madhurana ............................

III.Jawab petanya reya kalaban bender!
1.    Oddhi toles da’ carakan Madhura! Oca’ ”proka somangka jareya
2.    Bhasaaghi okara reya! Tasmakka Eppa’ ceccer e Pasar Pakong.
3.    Apa bhasa alossa oca’ ngakan, sake’, enja’, ban iya?
4.    Toles bangonna pangangghuy panyeghek: bisat, lajar, ban cekcek!
5.    Sebbhuddhaghi dha-tandhana pantun!


KONCI JAWABHAN UTS Semester 1 B.MADURA KLS 4
I.
1.    a
2.    b
3.    c
4.    b
5.    d
6.    a
7.    c
8.    b
9.    d
10. b
11. c
12. a
13. b
14. d
15. c

II.
1.    sanonto
2.    entar
3.    kaotara, kaonar, kaoncar, kasohor
4.    mrengngot
5.    kennengngan
6.    ce’ ngaghalina, ce’ pareksana
7.    ce’ lanjhangnga
8.    koma ban titi’
9.    etengngo’
10. [p=]g

III.
1.    [p]ok[som=kj[ry
2.    Pangoladhanna Rama kadhingghalan e Pasar Pakong.
3.    adha’ar, songkan, bhunten ban engghi.
4.    bisat = h , lajar =  /, ban cekcek = =
5.    – sapaddhana bada 4 bhiri
-   2 bhiri se da’-ada’ samperan
-   2 bhiri se dhi-budhi essena
-   sabhirina bada 8 keccab
-   monye keccab se dhi-budhi etonganna a-b-a-b



UTS Semester 1 Kelas 5


Ngantos Ngombarra Pajjhar


Bakto jhaga malem saellana mokka’ labang ada’na Sa’diyah embu’na Jamen takerjhat amarga ngatela ana’na la etemmo ju’-toju’ neng amper ada’ romana. Patoju’na meddhet ta’ kasa’an ngadep ka temor sambi ngabas bintang porteka se sonarra ngabhiru ngadhirap terrang. Sa’diya nyapa laon ana’na, “Na’ ma’ atoghu dinna’ ba’na, bada apa, sateya ghi’ malem?” Jamen nyaot, “Iya, Bu’, sengko’ terro taowa pajjhar”. Ngeding jawabbha ana’na Sa’diya ngarte ja’ ana’na la tombu pekkeran naleteya tatengnger se bada neng alam. Sa’diya apangarep mandar ana’na leburra nalekteghi alam nemmo bhab se raja ghunana. Melana Sa’diya mokka’ pekkeranna ana’na, “Na’, abassaghi patete langnge’ e temor rowa, degghi’ bakal bada’a dha-tandha se da’ ba’na atamba’a ngarte!”. Jamen gu’-onggu’an ngejappaghi la-balana embu’na.
Sakejjha’aghi’, Jamen pas ngatela ngombarra pajjhar dari baba langnge’ mongghing temor pas aorag ce’ peragga, “ Oiiiiii, sengko’ la tao pajjharra  Bu’, cajana moncar abak ngapote neng langnge’ se ghella’ mola pettheng calemodhan, sateya langnge’na la bhlibbhar tera’ ta’ ce’ petthengnga pole, Bu’ cora’na pajjhar reya sonarra are se bhuru dapa’ da’ langnge’ rowa, berampa mennet jhalanna Bu’?” Sa’diya se ju’-toju’ neng seddhi’na ana’na ce’ bhungana ngeding cacana ana’na se la ngarte asalmolana pajjhar, sakeng bhungana Sa’diyah rembeng aeng matana, asokkor da’ ghuste Allah se matombu pekkeranna ana’na sampe’ bisa apanemmo (meng-analisa). Pas Sa’diya nerrossaghi cacana ana’na, “Sonarra are reya, Na’, se dapa’a ka’ bumi ra-kera bellung menneddhan, mon ba’na bada neng tas kapal tase’ bakto lagghu pas ngabas katemor, maske ba’na ngatela are kapalla ghi’ petteng, tape bid-abidhan olle 8 mennet kapalla pas tera’ edapa’e sonarra arena, jareya tandhana jha’ sonarra are banne pas lajhu dapa’ tera’ da’ bumi otaba da’ kapalla tape neng bang-abang ghi’ alonca’e kennengan kosong (ruang hampa) ban ghi’ alarbat neng angen (atmosfer bumi)”. Ta’ abid dari ngombarra pajjhar pas ramme ban kongko’na ajam coker baghisar se sanget lanto salang sambhit da’ peggha’na pas asambung ban sowarana reng adan sobbu neng jid-masjid, Sa’diya pas ngajhak ana’na asanat sholat sobbu ka masjid se bada neng kampongnga. (M. Rasyad)

I. Pele jawabhan se paleng bender pas bunterre horop a, b, c, otaba d !
Soal no. 1 sampe’ no. 5 jawabbha nyare neng bacaan e attas!
1.    Neng dimma Jamen bakto jhagha malem?
       a. neng budiyan romana                  b. neng amperra      
c. neng kamarra                                  d. neng daporra
2.    Oca’na Jamen: “Terro taowa pajjhar”. Maksoddha terro taowa ........... 
       a. kadhaddhiyanna                            b. ropana      
c. kennengnganna                            d. bannya’na
3.    Arapa Embu’na Jamen ma’ perag saellana ngeding jawabbha ana’na se terro ngatela’a pajjhar
       a. Polana lebur ngabas pajjhar        b. Polana la ngatela pajjhar
c. Polana la lebur nalekteghi tatengnger   d. Polana ce’ kencengnga
4.    Barampa mennet abiddha sonarra are dapa’ ka bume?
       a. 6 mennet     b. 7 mennet               c. 8 mennet               d. 9 mennet
5.    Sapa se ngarang careta e attas jareya?
       a. Sabardhin   b. Brudin                    c. Pan Lerab             d. M.Rasyad
6.    Nyoppre kaodi’anna barghana se so’e taon so’e bannya’ pamarenta atareka kalaban mabada
a. sakolaan      b. Keluarga Berencana      c. Kelompok Tani     d. POSYANDU
7.   Artena oca’ “barghana” neng okara soal no.6 e attas?
      a. mandhar      b. bakte                      c. ra’yaddha              d. nojjhu
8.   Neng POSYANDU sella’ bi’ bhu-ebhu nenmbang bhaji’.
      Tabaligga oca’ sella’ neng okara e attas?
a. legga             b. sakonne’               c.rangrang                 d. seppe
9.   Sa’imen rowa ana’ kebaan Pa’ Pakkar
      Maksoddha Sa’imen?
      a. ana’ dhibi’    b. ana’ di-budina      c. ana’ kala’an        d. ana’ kaballun
10. bnVh ket=Qz   ebaca ................
      a. bannya’kettanga                            b. banyak-ketthang
c. bannya’kerrangnga                       d. bannya’ ketthangnga
11. Oca’ dhalem bila etoles da’ carakan madhurana ..................
      a. d2m\        b. dlem\                 c. f2m\                 d. f2m\
12. Sabu keccek akopian
      Mon somorra bada e daja
      Lamon lecek ...........
      Saomorra ta’ eparcaja.
      Neng pantun e attas oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’?
      a. li-balian        b. sakalean               c. abali                       d. dukale
13. Pahlawan Madhura Cakranengrat IV saellana seda eberri’i jhuluk .........
      a. Siding Kaap            b. Pan Lerap             c. Sakera                   d. Joko Tole  
14. Pangeran Cakranengrat IV soddhi abhillai ra’yaddha.
      Tabhaliggha oca’ “soddhi” neng okara e attas?
      a. bisa               b. Bangal                   c. nangtang               d. nola’
15. Neng perrang Cangkranengrat bangal nabang mosona tape Balanda segghut .......
      a. buru              b. alaban                   c. nantang                 d. tako’

II. Esse’e ti’-titi’ ban oca’ se sorop neng okara soal e baba reya!
1.    Mon Guru la ajar ba’na kodhuna kedingngaghi ma’ le ngarte.
Oca’ ajar neng okara e attas teppa’na etoles ..............
2.    Oca’ abrennya bila etoles da’ carakan madhurana ..................
3.    Man Sadin ce’ penterra ngangghi’ teker.
Oca’ lako neng okara kasebbhud ................
4.    Nyara kanca sadhajana.
Song-osong lombhung ghatena.
Ngangka’ dhrajhat pan bhasana.
Madhura ponjhul estona.
Oca’ song-osong lombhung neng okara e attas maksoddha ..............
5.    Oca’ nglanyar mon esalen da’ carakan madhura ...................
6.    Syiir reya ta’ pada ban pantun, syiir andi’ keccap budhi se ...............
7.    Bhasa engghi bhuntenna salebbar .................. zk[nK]o[poh   ebaca ..................
8.    Alorok artena ................
9.    Oca’ na Emba, ” Sengko’ sataretanan jha’ atokaran.”
Oca’ se kodhu ebhasaaghi neng okara e attas iya areya ................

III. Jawab soal petanya ebaba reya!
1.    Sebbhudhaghi tabhaligga oca’ ”jhujhur” bannya’na 3 oca’!
2.    Oddhi ba’na mon tao toles nyamana ghantongan ban dhampengan se bada neng okara jaban reya!
mfD [p=o gih lgGucepPetM=kt\
3.    Eya’ pole soal lakone mon tao, bhasaaghi da’ bhasa engghi bhunten!
Embu’ ngembhan ale’ entar ka POSYANDU.
4.    Jhajhal toles 3 bigghi’ oca’ lako!
5.    Da’ remma bhasa enghi bhuntenna okara: Sapaan bhai se nengghu televisi e bengkona Embhuk?


KONCI JAWABHAN SOAL UTS Semester 1 B.MADURA KLS 5
I.
1.   b   
2.   a
3.   c
4.   c
5.   d
6.   b.
7.   c
8.   a
9.   d
10. d
11. a
12. b
13. a
14. d
15. a

II.
1.    ngajar
2.   abPnV
3.     ngangghi’
4.    salang tolong/patang tolong/salang ghutong
5.   zLv/
6.     da-pada
7.    lancengan
8.    ngakan kropo’
9.    nompo
10. oca’na Emba / dhabuepon Aghung

III.
1.    lecek, carpak, corpot, lopot jhanjhi
2.    Ghantongan: dha, ga, ban ma =    D    G    M  dhampengan: pa = P
3.    Ebhu nyandhang jaji’ meyos da’ POSYANDU.
4.   noles, maca, ajhar, ban salaenna.
5.   Paseraan saos se ngoladhi televisi e compo’na Embhuk?




UTS Semester 1 Kelas 6


Pornama E Mongghing Temor


Bakto toron ngajhi, Jamen ale’na Mena ce’ peraggha log-ologhan embuggha, oca’na, ”Buk, maju mon nengghuwa ngombarra bulan pornama rowa’ e langnge’ mongghing temor!”. Mena ablandas entar ka tanean abhareng ale’na. Se kaduwa pada aghella’an ce’ peraggha ngabas bulan  sambi ngejhung: “Ra’ tera’ bulan, bulan tangghal pa’ bellas. Na’-kana’ praban, praban ta’ andi’ berras. Mare ngejhung Jamen ngoca’, “Buk, bulanna nyarandang sajan tengghi neng attassa ghunong rowa, ropana bunter mara ghaddhang, cajana tera’ tar-kataran malapghilap ompayya nyeor se eber-ber angen, ghilabbha akanta enten se etabur bidaddari dari tas langnge’, pole langnge’na’ berse ngabiru matrentem ate, ondemma bang-tabangan e ada’na bulanna, rassana tang ate terro se dapa’a da’ dissa’, du aghung ongghu Se mabada essena alam reya, Buk!”. Ngeding serrona ale’na Mena ngennes acampor senneng, aeng matana ngremmeng pas Mena nyambhung serrona ale’na, ”Iya, Le’, tang ate rassana pada so ba’na, rowa bulanna la asapo’ ondem, ngeteg neng budina, cora’na todus eabas”. Jamen pas materros oca’na embugga, ”Onghuwan, Buk, bulanna akanta potre rato ngeteg neng taman sare todus se tatemmoa ban kakasena, rowa’ bulanna la ne’-corne’an neng lekkeddha ondem la bangal mapaddhang mowana se bunter raddhin.” Embuggha materros, “Ropana ce’ bersena pada ban potre rato se seddha’ manes ghi’ bhuru adhan-dhan, sonarra endha macellep mata, majhembar ate se sossa, apa pole emalem sateya angenna ser-ngalesser abak cellep rassana maseggher badhan, maelang lesso, nambai endhana malem pornama.
Mena ban ale’na nyemma’ da’ reng towa duwa’na se ju’-toju’ neng tas lencak pas ngejhung, Lan-bulanan le’ pada nengkong le’ e tera’ bulan ce’ sennengnga. Ayo kanca-kanca pada anga-bhunga e tera’ bulan ce’ sennengnga. Eppa’ Embu’na sem-mesem ce’ bhungana ngatela ana’na akor ban nyokkore apa se eabas maskeya gun tera’na bulan apa pole na’-ana’na lakar kana’ penter, bhajheng, jhujhur, sekat alako ban toro’ oca’. (M. Rasyad)

I.   Berri’i bunterran horop a, b, c otaba d neng sala settong jawabhan se paleng bender !
     Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neng careta e attas!
1.    Apa kareppa Jamen ngolog embuggha ….
a. ngajhak ka tanean                       b. ngajhak nenggu bulan  
c. ngajhak amaen                            d. ngajhak ngajhi
2.    Sapa se aeng matana ngremmeng?
       a. Jamen                    b. Embu’na               c. Eppa’na     d. Mena
3.    Sapa sengoca’ bulanna pada ban potre rato se seddha’ manes?
       a. Eppa’-Embu’na    b. kancana                c. Jamen        d. Mena
4.    Karangan careta e attas angghidhanna ...........
       a. M. Drajid                b. M. Rasyad             c. R. Taha      d. Sabadin    
5.    Arapa Eppa’-Embu’na Mena ma’ sem-mesem? Polana ana’na ……
       a. ngejhung                                       b. akor ban nyokkorre        
c. penter                                             d. bhajheng
6.    Kamajhuan “teknologi” sateya magampang da’ bannya’ kalakoan tape mon sala angghuy bisa madateng  ........................da’ manossa.
       a. kaancoran b. kapalangan          c. kasossaan            d. kamalaraddhan
7.    Okara samporna se ta’ alesan
       a. Ale’ entar   b. Ale’ toju’                c. Ale’ ngale              d. Ale’ aberri’
8.    Se tamaso’ okara ta’ samporna panyoro
       a. Tedung !    b. Tedung                  c. Tedungan             d. Tatedung
9.    Mon nengghu televisi jha’ da’-ngada’ ma’ le ta’ rosak kamatana!.
       Arte ban tabhaligga oca’ da’-ngada’ neng okara e attas
       a. bun ada’ x bun budhi                 b. neng seddhi’na x neng budhina
       c. dal-ngadal x dhi-budhi                d. ngadal x  dhi-modhi
10. [nok[z   ebaca
       a. tokang        b. cakang                   c. nokange                d. kalonge
11.  [$ozenNep\    ebaca
       a. Somennep                        b. Sumenep    c. Sumennep          d. Songennep
12.  Alamat sorat etoles saellana
       a. tanggal sorat         b. salam pamokka’   c. esse sorat d. panotop sorat
13.  Oca’ bhangsalan se andi’ panebbhus man-ngoman
       a. konye’ ghunong b.cabbhi kene’          c.brakay mowara      d.ghaghang padi
14.  Ka’ Samman sateya ajhang-onjhang nekkane hajhaddha se ri’-bari’ na.
       Laen oca’na nekkane neng okara e attas
       a. menta           b. maksa                    c. matekka                 d. madapa’
15. Setamaso’ okara careta
       a. Pajhat bhagus bharang jareya    b. Adu, tang cetak nyelo!
       c. Pasera se nyerrat e papan?         d. Cong, mon malem jhar-ajharan!

II. Ti’-titi’ neng okara soal e baba reya esse’e ban ca’-oca’ se sorop!
1.  Pa’ Rasyad nyerrat e papan.
     Okara petanyana: ....................se nyerrat e papan?
2.  Rama meyos da’ dhalemepon Aghung dhineng ale’ ......da’ bengkona kancana.
3.  Arapa ma’ osa epalagghui?
Bila ebhasaaghi okarana dhaddhi: Aponapa ma’ ..............epalagghui?
4.  Aksara rajana Pa neng carakan madhurana atoles ........................
5.  Oca’na Toto’: ”Abdhina esoro Pa’ Rasyad, ngaterraghi sorat ka’dinto”.
Neng okara kasebbhut Pa’ Rasyad nyoro ............. ngaterraghi sorot.
6.  Dhabuna Pa’ Andi, ”Reya soraddha Pa’ Rasyaddha! Pola ba’na terro maca’a keya?
Petanya se edhabuaghi Pa’ Andi etojjhuaghi da’ ........................
7.  [kob=u  =    ebaca ......................
8.  Tabhaliggha reng se tao ghabay lecek
Najjhan sakalean
Da’ bhadhan maste ngrepote
Repot tako’ katemmona.
Maksodda/laen oca’na lecek neng tembhang e attas ..................
9.  Bhudhag reya hasel angghianna tanang tape televisi ghabhayanna .....
10.   @]kSn\    ebaca .................
III. Jawab sakabhina petanya se bada e baba reya!
1.  Sebbhuddhaghi artena oca’ pasareyanna bannya’na 3 oca’ neng okara e baba reya!
Pasareyanna Kyae Damanhuri bada e Bato Ampar.
2.  Jhajhal aghabay 3 okara samporna se coma andi’ jhejjher ban caretana!
3.  Salen da’ carakan madhura aksara raja dari: Na, Sa, Pa, ban Ka !
4.  3 okara e baba reya pasange/berri’i oca’ bhangsalan se sorop kalaban aghante’e oca’ se egharis babana ban oca’ bhangsalan!
a. Ta’ langkong Ka’, kaula ampon man-ngoman tape teptep ta’ poron!
b. Adu, pon kabhuru gi’ bhuru sampe’ pon palemanna!
c. Saena sabellunna ajhalannaghi tareka raja paneka epekker lembu’ dhimen!
5.  Bhasaaghi okara reya! Nompa’apa Eppa’ ban Anom se entar ka bengkona Emba?

KUNCI JAWABAN SOAL UTS Semester 1 B.MADURA SARE TAMAN KLS 6
I. PG
1.   b
2.   d
3.   d
4.   b
5.   b
6.   c
7.   b
8.   a
9.   d
10. c
11. d
12. a
13. d
14. b
15. a

II. ISIAN
1.    Pasera
2.    entar
3.    mabi
4.   %
5.    Toto’
6.    red-mored/na’-kana’
7.    kobung/kobhung
8.    carpak, corpot
9.    pabrik/messin
10. Kraksan

III. UT
1.    astana, makamma, kobhuranna.
2.    Kaka’ toju’. Ale’ tedung. Eppa maca. Amin mandhi. Sale nagkan (intransitif)
3.  ! , $ , % , @
4.    aghaghang padi, kalowang kene’, bato kene’.
5.    Netene ponapa Rama sareng Anom se meyos da’ dhalemepon Aghung?



UAS Semester 1

UAS Semester 1 Kelas 4

Baca patete!
Reng Dhisa Entar Ka Kotta
Lamba’, ghi’ jhaman kona e dhisa ghi’ tada’ listrik, bada Reng dhisa entar ka kotta bakto malem abareng kancana. Dapa’ ka kotta Reng dhisa ghella’ pas ngoca’, “Le’-le’, pojhur dapa’ karammena”. Kancana atanya, “Ma’ da’ iya, Ka’?”. Reng dhisa ghella’ ajawab, “Iya, sabab teppa’ kapasaran”. Kancana nyaot, “Abaaa banne da’ iiiya, dinna’ reya kotta se salanjhangnga are lakar ramme terros”. Reng dhisa ghella’ pas ambu ju’-toju’ teppa’ neng babana pangpangnga listrik. Bakto adanga ka’ attas ngatela neon se tera’ pas ngoca’, “Ya, Le’, se malang lanjhang e attas rowa ma’ bisa tera’ jha’ ghun dari atena kan gheddhang?”. Kancana nyaot, “Baaa arowa neon ekaghabay dari kaca”. Ta’ abit pas ngajhak da’ restoran. Neng restoran bakto ngakan nase’ tanangnga tabalik negghu’ sendo’ garpu. Aherra bibirra loka kabbhi, jhuko’na e ghlutok kol-bungkol sampe’ gung-plenggungan. Kancana takerjhat ngatela Reng dhisa ghella’ se ta’ bisa aghluno’ lajhu abhuk-bhuk ghul-ongghulanna. Tape serrena kadaddhiyan ghella’ ta’ lombra neng dalem restoran maka sakabbhina oreng nyangka bada carok raja. Sakabbhina katako’an ablessadhan seburuwa kalowar. Reng dhisa ghella’ ban kancana pas noro’ buru kalowar ta’ aromasa jha’ amarga dari tengkana aba’na dhibi’. Tape oreng bannya’ atamba salbut saellana ngatela Reng dhisa ban kancana se pada buru esangka nabangnga oreng bannya’. Saterrossa se kaduwa pas ajhalan ngeterre kotta. Dapa’ da’ settong kennengngan Reng dhisa ghella’ kasambu’ pole ngatela me-ramme pas atanya da’ kancana, “Bada onjhangan apa rowa?” Kancana nyaot, “O, rowa oreng nengghuwa biskop!”. Reng dhisa ghella’ pas ngajhak kancana terro nengghuwa tape kancana ta’ enda’ tako’ nemmo kaler pole. Saterrossa pas mole. (M. Rasyad)
I. Pele settong jawabhan se paleng bender pas berri’i bunterran neng horop a, b, c, otaba d!
   Kaangghuy soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neg careta e attas!
1.   Reng dhisa kasambu’ da’ neon se tera’ amargha esangghu ...............
      a. nang-konang          b. dhamar      c. senter                     d. atena kan gheddhang.
2.   Arapa ma’ loka kabbhi bibirra Reng dhisa ghella’ ? Polana ...........
      a. labu               b. sala negghu’ sendo’ garpu       c. takekke’     d. egharu
3.   Arapa oreng se bada neng restoran ma’ buru kabbhi? Polana ............
      a. nyangka bada tokar                       b. nyangka bada perrang  
c. nyangka bada carok raja               d. nyangka bada copet
4.   Apa maksotta careta e attas? Nyareta’aghi oreng se .........
      a. lebur jar-kalenjar                             c. entar ka kotta                   
b. korang pangalaman                      d. nengghu me-ramme e kotta
5.   Se ngangghit/ngarang careta e attas ...............
      a. Pa’ Ghuru    b. M. Rasyad             c. M. Drajid                d.R. Taha
6.   E Dhangka bada apoy ta’ ghellem mate. Oca’ “dhangka” artena ...........
a. kandhang    b. parenduan            c. bengko                   d. pamajhangan
7.   Le-ollena Nom Suryo ce’ bannya’na. Okara panyapa se paleng bender
      a. Dhari ka’dimma, Nom?                  c. Abakta ponapa, Nom?
      b. Mondhut ponapa, Nom?               d. Meyossa da’ ka’dimma, Nom?
8.   Ba’na jha’ asola da’iya ta’ lebur eabassaghi! Asola maksodda ..............
      a. atengka        b. acaca                     c. alako                      d. atareka
9.   Kana’ bine’ rowa robana sedda’ manes, socana mella’ ta’mare, obu’na male’ katopa’ seddhengan palembayya .............................
      a. neter kolenang b. tas-peltasan    c. lemmes                 d. meltas panjhalin
10. pe=pe=   ebaca ...............
      a. pangpang    b. pengpeng             c. pongpong              d. perper
11. Lamon sakolaan la eparenta notop, ba’na dhuli mole!
      Okara e attas metorot ba’na?
      a. kodhu bhasaaghi   b. ta’ osa bhasaaghi                       c. ta’ tao         d. wa’-duwa’
12. Okara neng soal no.11 e attas biasana sapa se ngoca’ da’iya?
a. kanca            b. anom                      c. embu’                     d. ale’
13. “Gerse’” tolesan carakan madhurana .....................
      a. ge/sih           b. ge=[sh                  c. g}[sh                  d. ge/[sh
14. Ngala’ sere epepesa
      Esarenga ghan sakone’
      Kaneserre oreng towa
      Se meyara kabit kene’
      Neng pantun e attas bada nasehat aropa okara “kaneserre oreng towa”, arapa polana?
      a. laseppo     b. tako’ dhusa              c. se meyara molae kene’   d. kawajiban
15. Atambana majhu settong masyarakat areya bannya’ etantowaghi cara apekker tor cepet narema cara-cara ”kreatif ban inovatif” se dateng dhari lowar aba’na. Se gampang apekker ban ceppet narema kamajhuan biasana .....................................
      a. oreng penter se tengghi elmona c. oreng kaya se lambha’an
      b. oreng budhu se manodhan         d. oreng kobasa bannya’ massana
16. Oreng .............. bisa eajhak arembhaghan kaangghuy nombuaghi pamangghi monggu da’ oreng se bada e sakobengnga.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. kaya              b. penter                    c. budhu                    d. kecca’
17. Pa’ Noer bekkas Gubernur Jhaba Temor. Bekkas artena .....................
      a. lampet         b. re-karena                c. telas                        d. toman dhaddhi
18. Lalampanna Pa’ Noer patot ..................... ban etero.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. earghai         b. ealem                     c. etendha                 d. ebaca
19. Pa’ Noer bhabhar e Sampang taon 1918. Bhabhar laen oca’na ...........
      a. jhumenneng                       b. seda           c. bada                       d. rembi’/laher
20. Bungkana nyeor se o’-lao’ rowa ghi-tengghian. Ghi-tengghian artena ...
      a. lor-ngoloran b. jur-lanjuran           c. paleng tengghi     d. paleng raja
21. Abdul Kadir Munsyi. Etoles rengkes ........................
      a. Abd. Kadir Munsyi  b. Abd. K. Munsyi     c. A. Kadir M  d. Abd. K. M
22. Tolesan ”Wassalamu’alaikum wr. wb.” neng sorat enyamae ................
      a. alamat sorat b. salam pamokka’  c. essena sorat         d. salam panotop
23. Tolesan    esebbhud ...................
      a. papaten        b. soko malja             c. pedher                   d. perper
24. Brinto jhugan elmo paghi’
      Paalos pekker ghi’-ghighi’
      Dhina maske carghi’-carghi’
      Dhalatene kantos merghi’
      ”Elmo paghi’” neng sa’ir e attas artena .......................
      a. elmo akherat           b. elmo dhunnya      c. elmo agama          d. elmo celleng/seher
25. Andhap asor da’ embu’ eppa’ tandha bakte ana’ da’ oreng towa. Andhap asor artena ........
      a. dep-ngendep          b. tengka pola becce’          c. ngarghai    d. toro’ oca’
26. Bila lamare jhar-ajharan lat-alat tolessa ajhum pateppa’! Ajhum tabhaligga .....................
      a. nabuy           b. klacer                     c. bujhar                     d. atal-talan
27. k-[a  ebaca .................
      a. krae               b. klare                       c. kyamat                   d. kyae
28. Sape sono’ iya areya pasangan sape bine’ esae’ ngangghuy pangonong ta’ osa kaleles. ”Sape sono’ ” artena sape ................
      a. pajhangan   b. kerrap                     c. nangghala                        d. bine’
29. ”Sape kerrap se Banjir rowa andi’na Ke Bakir”. Andi’na bhasana .........
      a. peyaraanna b. obuanna               c. kaghunganna      d. kebanna
30. Senengghu kerrap enga’ ba’a, namdhaaghi ce’ ...................
      a. bannya’na   b. rammena               c. possa’na                d. sella’na
31. “Settip” tolesan carakan madhurana ..........................
      a. setiTp\       b. [stiTp\             c. stiTp\                d. settip\
32. tar, ter, tor = Jha’ entar mon ketter ma’le ta’ epacentor. Enyamae okara
      a. samporna     b. panyoro                 c. rengkes                  d. kakanten
33.”Ta’ cokba maenga’”. Bhasa engghi bhuntenna ...............................
      a.ta’ ambu maemod                            c. terros maemod
      b.ta’ tobang maemod                         d. ta’ tona maemod
34. Apoy neng e Dhangka Mekkasan rowa kalonta sampe’ ka Jhaba.
      Kalonta artena ..........................
      a. kasebbhut    b. baratta                   c. kaonar                    d. kaberta
35. Emba maca sorat kabar. Okara panyapana se paleng teppa’ ...............
      a. Maos ponapa, Ghung?                             c. Mondhut ponapa, Ghung?
      b. Maos ponapa, panjhennengan, Ba?      d. Ponapa se emaos, Ba?

II.  Esse’e ti’-titi’ se bada neng okara e baba reya ban oca’ se ce’ soroppa!
1.    Saellana prao ngandhas, panompangnga lajhu kalowar pas asalen tompangan. Ngandhas maksodda ..............................
2.    Pajhalanna .................................., socana murka’, alessa andaun memba seddhengngan obu’na male katopa’.
3.    m[lh k[toph   ebaca ................................................
4.    Kalarassa gheddhang bighi
Gheddhang embhuk not-pennodhan
Malaraddha ta’ andi’ ghighi
Ngakan serbhuk mot-.......................................
5.    Oca’na Embu’. “Oca’na” bhasa engghi bhuntenna ................................
6.    Oreng se bisa dhaddhi panodhan ban aghuna mongghu da’ oreng bannya’ enyamae  ............
7.    Neng tolesan carakan madhura “ta” sopaja asowara “tre” kodhu epasange/etambai ....................... ban .........................
8.    Eantarana dha-tandhana sa’ir iya areya keccab pongkas budhina ........
9.    Pa’ Noer jhumenneng Gubernur Jhaba Temor taon 1967-1976.
Jhumenneng artena ..............................................
10. Tang kaka’ sateya dhaddhi ghuru maghang neng SDN Cenlecen 2.
Ghuru maghang artena alako ngajhar tape ............................................

III. Jawab petanya e baba reya kalaban jawabhan se bender!
1.    Sebbhuddhaghi laen oca’na jhung santa’an bannya’na 5 oca’!
2.    Bhasaaghi okara reya metorot ondhaggha bhasa!
Anom     : ”Men, ba’na degghi’ entar ka bengko ban ale’na!”
Saimen  :“Iya, Nom, sengko’ abarengnga ale’ tape ameddha ghallu da’ embu’ mon ebaghi”.
3.    Salen da’ carakan madhura okara “ dhokarra nyese kacer”!
4.    Toles okara kakantenna “ta-ta-ta”!
5.    Apaan bhai se tamaso’ pangangghuy panyeghek neng tolesan carakan madhura?

KONCI JAWABHAN SOAL UAS Semester 1 KLS 4  B. MADURA SARE TAMAN
I.  PG                         
1.    d                                                                        
2.    b                        
3.    c                        
4.    b                        
5.    b                        
6.    c.                       
7.    c                        
8.    a                        
9.    d                        
10. b                        
11. b
12. c                        
13. d                        
14. c                              
15. a                        
16. b                              
17. d                        
18. a                        
19. d                        
20. c
21. a
22. d
23. b
24. c
25. b
26. b
27. d
28. a
29. c
30. b
31. a
32. d
33. b
34. c
35. a

II.  IS
1.   nyese kapengghir
2.   neter kolenang
3.   male’ katopa’
4.   kelmodhan
5.   dhabuna
6.   tokoh
7.   lenge ban pedher ([     ]  )
8.   da-pada/a-a-a-a
9.   dhaddhi
10. ta’ narema bajaran/opa

III.  UT
1.   jhung bhangettan, jhung ceppettan, jhung santa’an,  jhung gaccangan, jhung bhanterran
2. Engghi, Nom, kaula asarengnga ale’ namong aparenga oneng dhimen da’ ebhu manabi eparengaghi.
3.   [dok/r [v[s k[c/
4.   Bhata etata eparata.
5.   bisat, lajar, cekcek  h  /  =



UAS Semester 1 Kelas 5

Baca patete!
Nyareya Ontong Aherra Olle Kasta

Baja sar-asar maba Samen kaonjhangan duwa’ tatangghana se kateppadhan pada baktona. Tatanggha settongnga temor songay dhineng settongnga pole bada bara’ songay. Seduwa’ tatanggha ghella’ karjhana ekataowe Samen. Duare sabellunna Samen ngeding jha’ tatangghana se bara’ songay nyabhelliya tello’ embi’ seddheng tatanggha temor songayya nyambhelliya  sapolo ajam. Daddhi karjhana lebbi raja se bara’ songay.
Samen mele mangkat da’ bara’ songay nompa’ prao tape bakto para’ entassa Samen aoba pekker, neng ngen-angenna na-ngrena, “Sengko’ mon terros ka bara’ songay ghun olle ngakan ko’ embi’ se rassana kala nyaman da’ ko’ ajam, ango’an abaliya bhai”. Samen pas ngoca’ da’ tokang prao, “Le’, abali bhai ka temor songay”. Tokang prao norote ajhaghanna Samen. Tape saellana abali para’ entassa ka temor songay Samen aoba pekker pole, neng ngen-angenna, “Engko’ rogi mon terros katemor songay sabab ko’ ajham sakonne’ som-somma laen ban ko’ embi’ se tolangnga asomsom bisa ekennyot”. Samen terro abaliya pole entarra kabara’ songay. Bakto abali para’ entassa ka bara’ songay reng-oreng se kaonjhangan la pada mole kabbhi. Ngatela oreng mole kabbhi Samen pas menta abaliya da’ temor songay tape saellana entas katemor songay reng-oreng se kaonjhangan pada mole kabbhi, aherra Samen pada ta’ japo’ bakto. Karebbha se terro ngakanna ko’ embi’ ban ko’ ajam ghun kare ngen-angenna. Samen kasta sabuluna kole’ lantaran mole ta’ melo pa-apa ban aba’na aromasa todus lantaran ongkossa praona ghi’ eotang. (M. Rasyad)

I. Pele jawabhan se paleng bender pas bunterre horop a, b, c, otaba d !
    Soal no. 1 sampe’ no. 5 jawabbha nyare neng bacaan e attas!
1.  Sapa se kaonjhangan neng careta e attas?
   a. Reng dhisa  b. Reng praoan        c. Samen                   d. tatangghana
2.   Barampa are sabellunna Samen la tao karjhana tatangghana?          
   a. sa are            b. du are                    c. tello are                  d. pa’ are
3.   Arapa Samen ma’ posang ka bara’ ka temor?  Polana ghimeng .........
   a. mele              b. ngen-angen         c. pekker                    d. pangaterro
4.   Arapa Samen ma’ aromasa tudhus da’ tokang prao? Polana .............
   a. ongkos praona ghi’ eotang           c. tokang prao ngarte karebbha 
b. co-ngoco tokang prao                    d. malesso tokang prao
5.  Sapa se ngarang careta e attas jareya?
      a. Sabardhin    b. Brudin                    c. Pan Lerab            d. M.Rasyad
6.   Asakola tengghi reya marloaghi baraghat bannya’. Baraghat artena .....
a. pesse            b. bandha                  c. pakakas                 d. dhunnya
7.   Ra’yat Indonesia wajib .................... antara sasamana. Essena ti’-titi’ ...
      a. atong                        b. kennal                   c. abanto                    d. akanca
8.   Kamar se di-budi rowa pe’-cope’an. Pe’-cope’an tabhaligga ................
      a. ne’-kene’an b. bar-lebaran           c. ga’-legga’an          d. ja’-raja’an
9.   Saimen rowa ana’ pejji nongghal. Ana’ pejji nongghal artena ..............
      a. ana’ dhibi’    b. ana’ settong          c. ana’ kaballun       d. ana’ kala’an
10. [robBu   ebaca ................
      a. robbu            b. rebbha                   c. roba                        d. rebbhu
11. Se agandhu’ oca’ serro?
      a. Dha’ dimmaa ba’na, Bhuk?                                 c. Ella jha’ li-guli jareya andi’na ale’na!
      b. Sengko’ entara da’ dissa degghi’, Man?                       d. “Adda, agajha’ malolo ba’na, Cong!
12. “Malem” tolesan carakan madhurana ..................
      a. mlem\      b. m2m\                 c. mlm\                  d. m[lm\
13. Lolo ghubhuk jha’ ca-bacca
      Dhing etateng acreccedhan
      Ngakan serbuk jha’ acaca
Lamon enja’ ...........
a. katobughan b. abato’an                c. anyarbuan                        d. atabuyan
14. Kompoyya Pa’ Sameon anyama Aisyah. Kompoyya bhasana ...............
a. pottrana        b. jaji’na                     c. bajhana                 d. bhajana
15. Eantarana dha-tandhana pantun dalem sabhirina bada  ........... keccab.
      a. 8                    b. 10                           c. 12                            d. 14
16. Pangeran cakranengrat IV ce’ tatakka ngadebbi tentarana Balanda.
      Ce’ tatakka maksodda ...................
      a. ce’ kenncengnga   b. ce’ kowadda         c. ce bangalla           d. ce’ tako’na
17. Santre rowa morok ketab koneng. Morok tabhaligga ..................
      a. ngajhar         b. ajhar                       c. malae                     d. molang
18. Anom ombhang na’-kana’ se atokar. Ombhang etandhukaghi .............
      a. sombhang   b. nyombhang          c. lombhang              d. ngombhang
19. Bhasa se paleng olos?
      a. ajunan          b. panjhennengan   c. dhika                      d. sampeyan
20. 2gGn   ebaca ................
      a. pagghun      b. leggana                 c. pegga’na               d. seggana

k]

21. zk[no[poh   ebaca .............
      a. ngakan krepe’         b. ngakan nase’       c. ngakan kropo’      d. ngakan krato’
22. Sabhatara mahlok se ta’ andi’ akal tombuan ban keban.
Sabhatara artena ............
a. sakabbhina b. saparona               c. sabannya’na        d. sabagian  
23. Erna so nyaena ekasokotanang, amargha aba’na ce’ caccella alalakon. Ekasokotanang esebbhut ................
      a. oca’ se andi’ arte saongghuna    c. oca’ se andi’ arte keasan
      b. oca’ rengkes                                    d. oca’ lako
24. Pa-apa se eabas bherse ella tanto endha.
      Okara petanyana?
      a. Apa se eabas ba’na?                                 c. Arapa ma’ abhersean?
      b. Bharang bherse reya tanto da’remma? d. Apa se endha reya?
25. Sokona rangbirang reya ce’ bannya’na dalem elmo biologi enyamae keban asoko..............
      a. bannya’        b. saebu                     c. empa’                     d. duwa’  
26. %u/wti   ebaca .............
      a. Dhurwati      b. Kurwati                  c. Purwati                  d’ Suwati
27. Ambujai saghara artena .............
a. ontong dukale                                 c. ngalakone kalakoan se tada’ hasella
      b. palang dukale                                 d. ngabala kajhubaanna dhibi’
28. Ella, mon se anyama Kacong acolo’ songay ongghu.
Acolo’ songay artena ...........
      a. tada’ tampeggha kakanan                        c. tada’ ambuna acaca
      b. lako gighir malolo                           d. dhujan nyale
29. Ngambri jhau dhari panyake’ DBD pakarangan kodhuna bherse. Ngambri artena....
a. nyeggha       b. sopaja                    c. baghussa              d. kaangghuy
30. [c!    ebaca .............
      a. saga              b. tega                        c. legga                      d. cena
31. Ta’ meddhas baburughan. Parebasanna ..............
      a. martabhat aeng e daunna tales  c. ta’ ekenneng ajhum pole
      b. mara ajam pote molos                    d. tada’ aeng aghili ka olo.
32. Jha’ da’-ngada’ e kenneng sada’. Artena ...................
      a. Ta’ e kenneng epateppa’ pole.    c. alako bhajheng bannya’ ollena
      b. ta’ ghulian, ghun-pagghun          d. jha’ o-matao ma’ ta’ abuddhuan
33. Ana’ se ta’ andi’ taretan ban adhina mate oreng towana enyamae ........
      a. ana’ jatem    b. ana’ bungso         c. ana’ ko’ong bunter          d. ana’dhibi’
34. [komPn ggG/   ebaca ..............
      a. kompoyya dateng                           c. kompana anyar
      b. kompana gaggar                            d. kombhana raja
35. Sapa nyamana ba’na, Ka’? Bhasa engghi bhuntenna .................
      a. Pasera asmana sampeyan, Ka’?            c. Pasera panjhennengngan, Ka’?
b. Pasera jhulugga dhika, Ka’?        d. Pasera jhajhulugga dika, Ka’?

II. Esse’e ti’-titi’ neng soal e baba reya!
1.    Bhibbhi’ ngala’ sadha’ e pangkeng dapor. Ngala’ tabhaligga .................
2.    Mon eolok embu’, dhuli sander. Sander etandhukaghi dhaddhi .............
3.    ”Lekkas mare” tolesan carakan madhurana ...................
4.    Mon la mare ngakan, pas terros bhai entar kajuju’na! Okara kasebbhut ta’ osa ebhasaaghi polana se ngoca’ dari oreng towa da’ ......................
5.    ”Kalentang” tolesan carakan madhurana ..................
6.    Bila ba’na se dateng, ma’ sengko’ ta’ tao? Bila bhasana .................
7.    Pabhajheng ajhar, Cong ma’ le penter, ella bannya’ kaca kebbhangnga, oreng penter reya bannya’ ontongnga.! Kaca kebbhang artena ....................
8.    Lako ghallu pateppa’, jha’ ghun odi’ kandha! Odi’ kandha artena ...........
9.    kalambhina Hasan jhilghet, amarga ta’ tao esassa.
Oca’ tanya se teppa’ kaangghuy aghabay okara petanya mongghu okara e attas, iya areya ...................
10. Sapasang bada .............bigghi’ dhineng salusin bada dhubellas bigghi’.

III. jawab petanya e baba reya!  
1.    Oba da’ tolesan carakan madhura oca’ ”Sarkawi, Sunami”!
2.    Apa artena parebasan “Aba’ sampayan”?
3.    Ghabay okara oca’ “colo’ songay”!
4.    Sebbhuddhaghi laen oca’na “bherse” bannya’na 3 oca’!
5.    Apa parebasanna “tabiatta ana’ noron dhari oreng towana”!

KONCI JAWABHAN SOAL UAS Semester 1 KLS 5 B. MADURA SARE TAMAN
I.  PG                      
1.    c                        
2.    b                        
3.    b                        
4.    a                        
5.    d                        
6.    b                        
7.    a                        
8.    c                        
9.    b                        
10. a                        
11. d
12. b                        
13. d                        
14. c                        
15. a                        
16. c                        
17. b                        
18. d
19. a
20. b
21. c
22. d
23. c
24. b
25. b
26. c            
27. c            
28. a            
29. b            
30. d            
31. a
32. d
33. c
34. b
35. a

II.  IS
1.  aberri’, magi
2.  nyander
3.  2kKsM[r
4.  ana’na
5.  [kLnT=
6.  dhumen
7.  dhaddhi conto baghus/panodhan
8.  bannya’ careta/caca tape tada’ buktena/hasella
9.  arapa
10.  duwa’

III.  UT
1.  $/kwi , $unmi
2.  Ekoca’aghi da’ oreng se ngangghuy apaa bhai patot
3.  Brudin rowa pangakanna colo’ songay ongghu.
4.  ressek, bhanas, tada’ karena sakale
5.  Tada’ aeng aghili kaolo/tada’ oto’ adhina panjherran.




UAS Semester 1 Kelas 6

Baca  patete!
Ma’-Matama’

Ella olle tello are Bunawi tos-ngantos bakto se entarra kaonjhangan. Tello are rassana pada ban sataon mongghu da’ Bunawi. Sabab aba’na ce’ terrona se ngakanna sate gule. Bakto ghu-lagghu saellana asalen se entarra kaonjhangan Bunawi abala da’ ka se bine’, “Le’, malemma sengko amempe mega’ jhuko’ o-tao tang tanang ekampe’ balatthang, bada apa, ya, Le’?”. Se bine’ nyaot, “O, jareya mempena oreng ngen-bangennan”. Bunawi pas mangkat abhareng kancana da’ onjhangan.
Neng bengko tatangghana se ngonjhang Bunawi sem-mesem ngatela ka’-angka’na man-nyaman. Bunawi ngakan jhajhan mabannya’ sampe’ gung-plenggungan. Kaangghuy notope malona Bunawi da-kenda ato’-bato’ tape sajan nambai todussa sabab ka-kanan se la maso’ ka tabu’na pas ngonca’ kabbhi acalakeran neng teker. Ta’ abit perengan kalowar Bunawi ce’ peragga, Bakto ngakan Bunawi asol-sol ta’ mekker jha’ taserna’a. Dhaghing se bada neng tolang ekes-kes ghemmet kabbhi. Di-budina Bunawi ngennyot som-som se bada neng tolang. Tape nemmo palang. Som-som se ta’bisa ekennyot ban Bunawi ejhujjhui tonjhu’ kanganna, bakto etajha’a tonjhu’na ta’ bisa locot ce’ sekkenna cekka’ katolangnga. Bunawi ghimeng ta’ nemmo cara. Aherra Bunawi ngerrep tanangnga se kangan da’ dalem sarongnga. Deng la lobar reng-oreng la pada asalaman kabbhi ban toan rumah, Bunawi ghimeng se asalamanna pellona ngerray lantaran tonjhu’ kanganna taselpet ka tolang, Bunawi pas ngocol akal madinna akong-ta’ langkong  da’ toan rumah, oca’na, “Adu, ta’ langkong nyo’on sapora tanang kaula se kangan e capo’ poro ce’ sarana, ta’ langkong kaula ta’ bisa asalaman”. Toan rumah ngoca’, “Engghi-engghi, ta’ aponapa, sakalangkong atas rabuna panjhennengngan”.
Dapa’ kabengkona Bunawi abala ka sebine’ sambi noddhuaghi tanangnga se taselpet ka tolang. Sebine’ pas manglo, “Jareya, dhaddhina mon ma’-matama’ banne olle slamet tape olle calaka’ se matodussan kalowarga”. Bunawi, nyaot, “Iya, areya salana sengko’ daddhi pangajharan da’ budina, jha’ tabiat tama’ reya ngeba calaka’ ban ngeba todus”. Pas se bine’ nyalko’, “Banne ghun jareya malolo, tape ma’-matama’ ka laenna pada ta’ baghus keya, apa pole banne bagiyanna dhibi’ ”. (M. Rasyad)

I.    Berri’i bunterran jawabhan se paleng bender neng horop a, b, c,  otaba d !
      Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha sare neng careta e attas !
1.   Neng careta e attas barampa are Bunawi ngantos onjhangan?
      a. sa are        b. du are                    c. tello are                  d. pa’ are
2.   Arapa Bunawi ma’ sem-mesem? Polana ................................
      a. ngakan sate gule                                    c. olle onjhangan 
 b. ka’-angka’na man-nyaman       d. olle berkat
3.   Arapa Bunawi ma’ apello ngerray? Polana  ..................
      a. tonjhu’na taselpet ka tolang      c. ngota ebannya’na oreng
 b. taserna’ sambi ngonca’             d. ta’ bisa asalaman bi’ toan rumah
4.   Sapa se ngarang careta e attas? 
      a. R. Taha     b. M. Rasyad             c. M. Drajid                d. Sawawi Imron
5.   Sajjegga olle palang Bunawi pas ngarte jha’ tabi’at tama’ ngeba .......
      a. ontong       b. calaka’                   c. slamet                    d. bhunga
6.   Se tamaso’ okara samporna?
          a. Ale’ melle  b. Ale’ menta            c. Ale’ tedung          d. Ale’ ajuwal
7.   Ahmad aghabay korse kaju.
          Se enyamae careta neng okara e attas?
          a. Ahmad      b. aghabay                c. korse                      d. kaju           
8.   Kon-rokon asal dari oca’ rokon. Tabhaligga oca’ rokon ................
          a. nyangka    b. seddhi                    c. pegghel                 d. asattro
9.  Okara se korang bender/korang teppa’
a.  Sadaka reya ta’mele larang moda        c. Ngakan cenge tada’ tobuk korang
b. Majang reya kalakoan palang pojhur.             d. Jhau semma’ pada bhai asal bada neat.
10. !si/ t[rtnN !/[to  ebaca ...................
          a. Nasir taretanna Narto                 c. Naser taretanna Narto               
b. Gasir taretanna Garto                 d. Gaser taretanna Garto              
11.Okara: Mas Naryo, Nom Sastro. Bila etoles da’ carakan madhurana ..

$

!
a. msN/[yo, [nomS[sT]o     c.ms/[yo, [nom[sT]o          
b. msn/[yo, [noms[sT]o d.ms/[yo, [nom[sT]o
           
12.Tegges ban panebbhussa oca’ bhangsalan: brakay mowara ...............
          a. temmo – samo-temmona           c. nangka – nyangka
b. bhabbhuru – kabhuru                d. bhaja – bhabhaja
13.Okara sengangghuy oca’ bhangsalan se andi’ kareb kabhuru?
a. Kaula ampon aghaghang padi tape tep-tep ta’poron.
   b. Ghi’bhuru dapa’ sampeyan ampon kalowang kene’.
         c. Ngereng nyatore konye’ ghunong ta’ langkong saporana.
         d. Anom gella’ dapa’ da’ ka’dinto dhabuna ngembhang nyamplong da’ li-famili.
14. Pele se kemma okara careta!
         a. Mon para’ tellasan neng pasar ramme so oreng abalanjha.
         b. Tang tabu’ sake’, oddhi nyareaghi obhat!
         c. Da’ dimma bhai ba’na ma’ lang-maelang malolo?
         d. Iya, epojhia mandar pojhurra.
15.Ale’ amaen e tanean. Okara petanyana se bender: .................
         a. Ale’ amaen e tanean dimma?   c. E dimma ale’ amaen?
b. E tanean dimma ale’ amaen?   d.Da’ tanean dimma ale’ amaen?
16.Okara petanya se paleng bender ngangghuy ondhaggha bhasa
      a. Pasera se noles e papan?         c. Melle ponapa sampeyan Nom?           
b. Eka’dimma kalengghianepon?             d. Pasera se terro pao neka?
17.Ima abhanto ebhuna. Oca’ petanya se cocok eangghuy da’ okara petanyana
         a. pasera        b. ka’dimma               c. ponapa                  d. saponapa
18.Ta’langkong saporana, kaula namong maemodha. Enja’ iyana oca’ maemodha
a. ngabarraghia        b. madapa’a              c. mataoa       d. maenga’a
19.Edimma dhalemma Pa’ Rasyad jareya? Okara reya se ngoca’ tantona dari oreng
         a. se ngoda’an ka se towa’an                    c. sakanca’an                      
b. se towa’an ka sengoda’an                     d. se ta’saleng kennal
20. Amir da’ embana abhasa ngangghuy bhasa ...................
      a. enja’ iya     b. engghi enten        c. engghi bhunten   d. camporan
21. ms  P i][yo   ebaca.....................
a. mas prayo b. mas preyo            c. mas priyo’              d. mas priyo
22. Bhuk Kustina. Oca’ reya tolesan carakan madhurana:......................

@u
         a. buksiTn   b. bukkusiTn     c. bukKusiTn                        d. bukusiTn
23.Adu ana’ kenga’ana ongghu ate,
      Jhujhur reya molja,
         Da’ bhadhan ta’aberra’i,
         La-mala dhammang kebana.
         Tembhang macapat e attas aesse ....................
         a. dhungngeng    b. pangataoan       c.paemodhan      d.parsangkaan
24. Neng tembhang macapat soal no.23 e attas dalem sapaddhana bada barampa bhiri?
         a. 4                  b. 3                              c. 2                              d. 1
25.Malemma tang ale’ gharesghes so eppa’ enyareaghi obhat neng ….
a. toko            b. sakolaan               c. pasar                      d. apotek
26.Ale’na Mena olle duare se ongghar gherring melana bhadhanna gi’ keddhur. Oca’ “ongghar gherring” pada ban oca’ ..................
         a. gi’ ta’ baras           b. bhuru baras sake’           c.gi’ ra-sarana sake’            d.molat pole
27.Molae malemma Toto’ ta’nyaman rassa. Artena Toto’ malemma dalem kabadaan.
         a. sake’ bhadhan     b. sake’ kalesma      c. sake’ cetak            d.sake’ tabu’
28.Sateya Ka’ Fajar .......e roma sake’. Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ ......
         a. ngenep      b. ngamar                  c. tedung                   d. atambha
29.Maju, mon asontekka! Enyamae okara .......................
         a. petanya     b. careta                     c. pamojhi                  d. panyoro
30.[nomSu/[yo   ebaca: .........................
         a. Nom karyo    b. Nom suryo         c. Nom parto d. Nom toyo
31.Bhuk Guno. Tolesan carakan madhurana:

&u
      a. bukGu[no   b. buk[no         c. bukgu[no        d.bukG[no
32.[nomTyiYb\    ebaca:.................
      a. Nom tayyib   b. Nom toyyib         c. Nom rakib              d.Nom rokib
33. Ondhur dateng setan nyeksa laher bhaten,
Ghudha lao’ daja,
Etondhung ma’ tola’-bali,
Mogha Ghuste majungana.
Maksodda tembhang e attas: ...................
a. setan tabiaddha lakar juba’       c. nyo’on  slamet dari ghudhaan setan
b. setan lebur aghudha manussa            d. setan tamaso’ mahlok alos 
34. Kennengngan se bherse .................ate ................panengalan.
         Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas ..........................
         a.malebur, ban         b.maperak, ban        c.majhembar, ban    d.masenneng, ban
35. La’anteng reya budu’na…………….
         a. rengnge’    b. lala’                                    c. regghu                   d. kata’

II.  Essee ti’-titi’ neng okra e baba reya ban oca’ se sorop!
1.  Meyossa da’ ...................panjhennengan Nom?
2.  Rengnge’ tamaso’ ebin kane’. Ebin kene’ artena = ....................
3.  Ale’ malemma abato’ ngelkel. Ngelkel maksodda .....................
4.  Mon lamare ngakan , ba’na................ghighina!
5.  Iya, ella gan dinna sengko’ sateya molea dhina budi are ...... tatemmoa pole.
6.   guru &pu/   ebaca ...................
7.   a[lhn m[sT]on   ebaca......................
8. Embhuk ajuwal soto. Oca’ embhuk neng okara kasebbhut enyamae ..
9.   Aksara rajana Na ban Sa neng tolesan carakan madhurana ..............
10.            Adu, blumbhang alet, ............................kaula bhuru tapangghi.

III. Jawab petanya e baba reya !
1.   Jhajhal toles 2 macem okara ta’samporna se tada’ jhejjherra ban se tada’  caretana!
2.   Sebbhudaghi 3 oca’ tabhaligga oca’ apolong !
3.   Jhajhal nyare/toles 3 oca’ bhangsalan se andi’ panebbhus epekker, aromasa, ban nyangka !
4.   Sengko’ nyo’onaghia ba’na mandhar ceppeddha baras ma’ le bisa asakola.   
 Sebbhudaghi oca’ laenna se bisa eganteaghi da’ oca’ mandhar  ban     oca’ ceppeddha se bada neng okara e attas reya!
5.   Oddi kagabay okara petanya ngangguy bhasa engghi bhunten okara reya !    
      Karanjhang reya ghabayanna Anom. 


KUNCI JAWABANSOAL UAS Semester 1, B.MADURA, KLS-6, TH.PELJ.2013-2014
PG
1.  c
2.  b
3.  a
4.  b
5.  b
6.  c
7.   b
8.     d
9.     c
10.  a
11.  c
12.  d
13.  b
14.  a
15.  c
16.  b
17.  a
18.  d
19.  b
20.  c
21.  d
22.  a
23.  c
24.  a
25.  d
26.  b
27.  a
28.  b
29.  d
30.  b
31.  b
32.  a
33.  c4.  d.  a
1. ka’dimma
2. keban kene’
3. ta’ buambu,   rosterrosan
4. sikat
5. mandar
6. Guru Gapur
7. Ale’na mas Trona
8. jhejjher
9. ! , $
10 saomor-omor

III.Uraian Terbatas
1.  Melle soto. Ale’ lajangan.   .............
2.  apesa, alaen, aebang, ..........
3.  bato kene’, dhasar kaca, dhurin raja.
4.  malar mogha, lekkassa.
5.  Pasera se abhadi karanjhang ka’ dinto?
     Otaba: Abhadi ponapa Anom?
                 Anom abhadi ponapa?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar